24. kesäkuuta 2019

Ilmaista tekemistä Ahvenanmaalla - viisi vinkkiä!


Kesälomareissumme Tanskaan ja Ruotsin Skåneen on onnellisesti takana (mitä nyt myöhästyttiin juhannusruuhkien onnettomuuksien takia elämämämme ensimmäistä kertaa laivasta eilen illalla...). Juhannuksen jälkeinen arki on alkanut ja täällähän se tarkoittaa vilkkaimman turistikauden alkamista. Muutaman kerran olen saanut kysymyksen, että mitä täällä voisi tehdä ihan ilmaiseksi. Nyt ajattelin heittää ilmoille viisi vinkkiäni - ehkäpä niistä on useammalle iloa! 


Kaikkien ihanien uimarantojen, luontokohteiden sekä Merikorttelin lisäksi ajattelin kerätä sellaisen tärppien listan, joista en ole täällä blogissa vielä aikaisemmin kirjoittanut. Tässäpä siis viiden lista (joka ehkä pitäisi otsikoida "Folkloristin viiden lista" - sen verran tuli nyt museopainotteinen vaikka kuinka yritin muutakin listoille saada..):

1. Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo & taidemuseo - ilmainen sisäänpääsy joka kuun 1. torstai

Maarianhaminassa sijaitseva Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo uudisti perusnäyttelynsä muutama vuosi sitten. Jos haluat syväsukelluksen Ahvenanmaan historiaan, tämä museo on vierailun arvoinen. 

Museon kotisivut löydät täältä.


2. Ulkoilmamuseo Jan Karlsgård

Kastelholmassa sijaitseva ulkoilmamuseo on perustettu 1930-luvulla. Museon rakennukset on siirretty alueelle eri puolilta Ahvenanmaata. Alueella on myös useita ulkokalusteita, joten omien eväiden syönti maistuu varmasti vauvasta vaariin 1800-luvun miljöössä.

Kotisivut löytyvät täältä.

3. Maarianhaminan frisbeegolfrata

Aivan Maarianhaminan keskustan liepeellä sijaitsee upouusi frisbeegolfrata. Frisbeetä saa lainaksi Visit Ålandin tiloista (lainasetit tarkoitettu lapsiperheille). 

Lisää tietoa (mm. kartta) löydät täältä.


4. Eckerön Posti- ja tullitalo 

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Posti- ja tullitalo on jo itsessään mahtava näky. Rakennuksessa on myös koko kesän ajan esillä kaksi näyttelyä  ja sisäänpääsy päärakennukseen (jossa näyttelytkin sijaitsevat) on ilmainen! Talo on päivittäin auki kello 10-18.00. Talon liepeillä kannattaa käydä myös ihailemassa merikallioita, vanhan postireitin laituria ja venevajoja. 

Kotisivut (ruotsiksi) löytyvät täältä.


5. Pikavisiitti saaristoon - Päiväretki Föglön Degerbyhyn

Kaipaatko nähdä myös saaristoa? (Niin, kun muutimme Ahvenanmaalle, ajattelin, että nyt todellakin asumme saaristossa. Mutta niin vain pian itselleni selvisi, että paikallisen mittapuun mukaan emme asukaan saaristossa vaan erikseen on ihan omat saaristokunnat.) Jos siis kaipaat pikaista pyrähdystä todelliseen saaristoon (hahaa) niin silloin suosittelen päiväretkeä Föglön kuntaan. 

Lautat lähtevät Lumparlandin Svinöstä.  Jos haluat käväistä ainoastaan Degerbyn keskustassa (kauppa, kahviloita, ravintoloita, majoitusta) niin auto kannattaa jättää silloin Lumparlandin puolelle ilmaiseen parkkiin. Lauttamatka kestää puoli tuntia ja ilman ajoneuvoa matkustaville lauttamatka on ilmainen (hinnastot löydät täältä). Föglön puolelta voi myös halutessaan vuokrata polkupyöriä. Satamassa sijaitsee myös idyllinen ja erittäin informatiivinen museo. Museoon voi halutessaan maksaa vapaaehtoisen pääsymaksun. 

Lauttojen aikataulut löydät täältä. 


Oletko vieraillut jossain näistä kohteista?
Mitä itse ehdottaisit listalle?16 kommenttia:

 1. Kiitos hyvistä matkavinkeistä! Varasin tänään pienen lomasen Ahvenanmaalle. Lähdemme lomaselle heinäkuun puolessa välin.

  VastaaPoista
 2. Tuo frisbeegolfrata on tuntematon, muissa paikoissa on tullut pyörittyä. Joka kesä on Ahvenanmaalle ehdittävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin käsitykseni mukaan vasta tänä keväänä avattu. Ajattelin tässä pian mennä testaamaan lasten kanssa. Tervetuloa tänäkin kesänä tänne!

   Poista
 3. Jos näistä pitää valita, niin ehdottomasti Eckerö! Vietin lapsuudessani yhden kesän täysihoitolassa hyvin lähellä tuota Postitaloa ja sen jälkeen olen palannut Eckeröhön useita kertoja. Postitalon lisäksi voi ihan ilmaiseksi myös ihastella tunnelmaa Käringsuhdissa.
  Havsvidden pohjoisessa on myös käymisen arvoinen, vaikka lounaalle tai illalliselle, ellei ihan asumaan halua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ihana kun sulla on tuollaiset muistot tänne jo lapsuudesta! Käringsund odottaa seuraavien vinkkien listalle. Itse toimin itse asiassa Eckerön kunnalle kulttuuri- ja elinkeinoelämän kehittäjänä 1-2 päivää/viikko. Kannattaa ladata puhelimeen ”Eckeröappen”-sovellus, se on kunnan tuorein (ja aika iso) satsaus turismin saralla, siitä oli radiossakin tänään. Suomeksi toivottavasti saadaan se vielä tämän vuoden puolella.

   Poista
 4. Ahvenanmaa olisi mukava nähdä rauhassa ja kiertää saaristoa enemmän. :) hyviä vinkkejä, vaikken itse mitenkään suuri museo fani olekaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää vinkkejä on tulossa myöhemmin, silloin jätän museot vähemmälle! :)

   Poista
 5. Kiitos, ilmaiset vinkit ovat aina tervetulleita. Noi ulkoilmamuseot ovat mun suosikkejani, joten pannaanpa korvan taakse. Ahvenanmaan saaristoon pitäisi kyllä taas päästä, on se niin huikean hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää ilmaisia vinkkejä tulee varmasti lisää myöhemmin! Tänne kannattaa suunnata myös syksyllä ja keväällä, silloin luonto on myös erittäin kaunis (toki riski on syyssäässä...).

   Poista
 6. Kiitos vinkeistä! Olen sen verran budjettimatkailija että sana "ilmainen" herättää aina huomion otsikossa :)

  VastaaPoista
 7. Meidän olikin tarkoitus lounastaa Jan Karlsgårdin pihalla tai siinä vieressä tällä viikolla, mutta tuuli oli niin kylmä, että se pakotti meidät vain nopeaan vierailuun linnassa ja palasimme nopeasti Maarianhaminaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tuuli on kyllä niin hurjan kylmä ja kova täällä aina välillä. Tänään on onneksi ollut taas ihanan lämmintä. Toivottavasti teidän matka oli muuten onnistunut!

   Poista
 8. Alkoikin kovasti kiinnostella nyt sinne Ahvenanmaalle reissu. Olen suunnitellut matkaa sinne jo kaksi kesää mutta jostain syystä on vielä jäänyt toteuttamatta. Pitää kyllä ottaa bucket listalle nyt viimeistään ensi kesäksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Multa saa aina lisää vinkkejä, jos haluaa. Suosittelen myös Sadonkorjuujuhlia, jotka järjestetään kuukauden päästä!

   Poista